Jag älskar min faster Karins underbara saffranspasta med lax (och svart pasta!). Det är en favorit av alla pastor jag vet och när vi kom hem från Mallorca var vi sugna på svenska smaker, gräddigt och saffran, så vad passade då bättre än denna maträtt? Jag tänkte bjuda på vårt ungefärliga recept, som Johan höftade fram, och blev SÅ FÖRBANNAT gott. SAFFRANSPASTA MED LAX + RÄKOR, recept för 4 portioner Ingredienser: 2 st Laxfileér, i bitar 100 g Räkor 2 dl Matlagningsgrädde 2 påsar Saffran 2 tärningar Fiskbuljong - koka ned till 0,5 liter 2 dl Vitt vin 10 st Cocktailtomater, halverade 1 st Chili, hackad 0,5 Palsternacka, riven 0,5 Purjolök, hackad 1 Morot, riven 3 st Vitlöksklyftor 0,5 Gullök 2 skedar Tomatpuré 0,5 Citron 1 krm Cayenne Parmesan till servering Salt och peppar 1 pkt svart pasta eller kanske tortiglioni om du föredrar det. GÖR: Hacka upp och riv allting så det är klart. Mycket lättare att få en översikt av vilka ingredienser som ska i och när. Fräs lök, purjo, vitlök, chili, palsternacka och morot i rapsolja så det blir mjukt. I med tomatpurén så grönsakerna får svettas och purén rostas för att få ut maximal smak. Efter det i med vinet och låt det reducera ned. Samtidigt i med de halverade tomaterna. I med buljongen, grädde, laxen och saffran. Låt stå i 15 min. Salta, peppra och cayenne. Kör på pastan så den är redo till servering! I med räkorna, låt gå kort innan servering. Toppa med citron och parmesan. SLURP. Njut njut njut. Världens godaste och finaste rätt att bjuda på också. Tack Johan för denna supermiddag.